Przemysł spożywczy

1. Opracowanie nowych metod analitycznych lub optymalizacja już istniejących:
2. Zawartość substancji słodzących, substancji konserwujących
3. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (ich dopuszczalne zawartości w żywności są często limitowane w rozporządzeniach i innych aktach prawnych):

– A (retinol)
– D (kalcyferol)
– E (tokoferol)
– K (filochinon)

4. Zawartość witamin nierozpuszczalnych w tłuszczach (ich dopuszczalne zawartości w żywności są często limitowane w rozporządzeniach i innych aktach prawnych):

– B1 (tiamina)
– B2 (ryboflawina)
– B3 (PP, niacyna)
– B5 (kwas D-pantotenowy)
– B6 (pirydoksyna)
– B8 (H, biotyna)
– B9 (kwas foliowy)
– B12 (kobalamina)
– C (kwas askorbinowy)

5. Potwierdzenie tożsamości
6. Zawartość pestycydów, polichlorowanych bifenyli i dioksyn
7. Zawartość alkoholi
8. Zawartość metali (ich dopuszczalne zawartości w żywności są limitowane w rozporządzeniach i innych aktach prawnych):

– kadm
– ołów
– rtęć
– arsen
– żelazo
– miedź
– selen
– chrom
– bizmut
– antymon
– cyna
– tellur
– i innych

10. Transfer metod i pomoc przy wdrożeniu na sprzęcie klienta.
11. Rutynowe analizy jakościowe i ilościowe surowców i produktów.
12. Pomoc i doradztwo w sprawach związanych z problematyką analityczną i technologiczną.
13. Wartości odżywcze produktów żywnościowych (tłuszcze, białka, węglowodany i inne zgodnie z wymaganiami przepisów prawnych dotyczących informacji jakie muszą pojawić się na opakowaniach).
14. Analizy zafałszowanych suplementów diety oraz żywności.
15. Badania pozostałości pestycydów w żywności.